Stilovi

Stilovi nameštaja kroz vreme

art nouveau

art nouveau

Stil koji se pojavio početkom prošlog veka, da bi se ugasio  oko 1910, neposredno pre Prvog svetskog rata. Prevedeno sa francuskog, art nouveau znači "nova umetnost", ili umetnost za novo doba. Pošto se za kratko vreme pojavio na mnogo mesta, art nouveau je poznat pod različitim nazivima u različitim delovima Evrope. Na primer, u Škotskoj je poznat kao Glazgov stil, a u Austriji kao Bečka secesija. 
Dizajn je bio inspirisan prirodom, a nameštaj karakterišu zakrivljene, izdužene linije i ornamenti. Svi art nouveau komadi imaju stilizovane prirodne forme poput cveća, pera, mreža ili korenja. Često se sreću i visoke, vertikalne linije, ili pak zakrivljene linije koje se savijaju oko sebe. Stolovi i stolice u art nouveau stilu najčešće su napravljeni od egzotičnih tipova drveta (orah, hrast, tikovina) sa politurom. Najveći broj komada je bio izrađen ručno, posebno onaj sa zakrivljenim formama, pa je zbog toga ovaj nameštaj bio skup. 

bauhaus

Bauhaus je bila nemačka škola dizajna nadaleko poznata po dizajnu nameštaja. Osnovao ju je Walter Gropius 1919. godine kao mesto gde će se proučavati sve forme umetnosti. Bauhaus je ujedinio formu i funkcionalnost. Na nameštaju više nije prisutna preterana ornamentika niti dekoracija, već je on dizajniran tako da jednostavno i savršeno posluži. Mnogi Bauhaus komadi su dizajnirani za masovnu proizvodnju. Bauhaus škola je koristila materijale poput cevastog čelika za noge stolova, stolica i sofa, jer je čelik je bio pogodan za savijanje. To istovremeno daje sveden izgled Bauhaus nameštaju. Ostali korišćeni materijali su drvo, staklo i metali. Škola je prestala sa radom 1933. godine, sa jačanjem nacističkog režima.

bauhaus stolica
art_deco

art deco

Prepoznatljiv art deco stil pojavio se u Francuskoj nakon Prvog svetskog rata, u naletu posleratnog optimizma. Ovaj stil dizajna enterijera vrhunac je doživeo izmedju 1920 i 1930, pod uticajem kubizma i industrijalizacije. Art deco stil je nemoguće ne prepoznati: karakterišu ga geometrijski oblici, simetrične šare, preslikani elementi, tanke linije i zaobljene ivice. U ovom stilu postojale su dva pravca. Prvi je naglašavao majstorstvo, te su vešti majstori pravili unikatne komade. Drugi je popularizovao pokret korišćenjem novih tehnologija za masovnu proizvodnju.

Art deco dizajneri često su koristili industrijske materijale poput nerđajućeg čelika, hroma i bakelitne plastike. Korišćene su i egzotične vrste drveta koje se lakiralo, pri čemu su boje svedene na minimum. Čest pristup bio je kombinovanje različitih vrsta materijala, pa se tako često može videti nerđajući čelik u kombinaciji sa kožnim tapacirungom. 

Danas uticaj art deco stila najčešće možete prepoznati u uzglavljima kreveta i stolicama.    

moderna

Ovaj stil bio je aktuelan četrdesetih godina prošlog veka, a njegova jednostavnost bila je odgovarajuća za ratno vreme. Nameštaj ovog stila stavljao je funkcionalnost ispred dizajna. Iz tog razloga, linije su bile čiste, sa malo dizajnerskih detalja, koji su bili vrlo jednostavni, ako ih je uopšte bilo. Nameštaj, a posebno stolice, ličio je na skulpture. Iako su geometrijski oblici nasleđeni iz art deko stila zadržani, asimetrija je dobila na popularnosti. Modernistički nameštaj koristio je moderne materijale: hrom, vinil i plastične laminate. Modernistički dizajneri su u industrijskim pogonima proizvodili komade za masovnu potrošnju. Ovaj stil iz sredine prošlog veka još uvek je aktuelan u dizajnerskim krugovima, jer je njegov retro izgled popularan za uklapanje sa savremenim minimalističkim trendovima.  

moderna

MI VRAĆAMO SJAJ NAMEŠTAJU

Pogledajte naše radove